Wspólnie z łańcuckim kołem Młodzieży Wszechpolskiej zorganizowaliśmy dziś po raz kolejny uroczystości upamiętniające rocznicę wybuchu Powstania Warszawskiego.

Jak w minionych latach, tradycyjnie w godzinę “W” o 17:00 zawyły syreny. Kolejno zgromadzeni na plantach odśpiewali hymn, ksiądz proboszcz Grzegorz Garbacz z łańcuckiej fary poprowadził modlitwę, a dalej odbyły się okolicznościowe przemówienia: Piotra Pomykały z FUNDACJI WCZORAJ I JUTRO oraz Damiana Mierzwy z łańcuckiego koła Młodzieży Wszechpolskiej.

Izabela Pomykała odczytała wiersz “Elegia o…[chłopcu polskim]” Krzysztofa Kamila Baczyńskiego. Na koniec Natalia Pera zaśpiewała pieśń powstańczą “Warszawo ma”.

Zachęcamy do obejrzenia galerii zdjęć:

Podczas niedzielnego wydarzenia prowadzona była zbiórka na chorą Dominikę Kluz z Rogóżna k. Łańcuta. Dominika uległa wypadkowi 19 grudnia 2019 roku.

Obecnie organizujemy zbiórkę artykułów szkolnych dla polskich dzieci z kresów.Zebrane artykuły można też zostawiać w Łańcucie w:

-księgarni “NOVA”

-sklepie papierniczym “AKSPOL”

Akcja trwa do 20 Sierpnia.

👉Subskrybuj Patriotyczne Podkarpacie na YouTube❗https://www.youtube.com/channel/UCCDyMBP3rwGCCr7t–wBgQg…

❤️ DZIĘKUJEMY za wsparcie!

Nr konta: Fundacja Wczoraj i Jutro 20 1600 1332 1818 2115 8000 0001

Tytułem: Darowizna na cele statutowe