Akcja #PomnikDlaMireckich. Powstał Społeczny Komitet Budowy Pomnika

29.08 byliśmy obecni na sesji Sejmiku Województwa Podkarpackiego aby wyrazić poparcie dla uchwały o przyznaniu Odznaki Honorowej „Zasłużona dla Województwa Podkarpackiego” dla śp. mjr Marii Mireckiej-Loryś.

Podczas poprzedzających przyjęcie uchwały przemówień rozwinęliśmy baner z napisem „Pomnik dla Mireckich naszych bohaterów”, podobizną Pani Marii i Szczerbcem – symbolem polskich narodowców.

Radny Andrzej Szlęzak odwołując się do transparentu stwierdził, że pomnik Mireckich rzeczywiście powinien powstać. Prezes podkarpackiego Ruchu Narodowego Tomasz Buczek wzywał do kultywowania pamięci o polskich narodowcach, którzy są często marginalizowani w historiografii. Marcin Kowalski prezes Młodzieży Wszechpolskiej stwierdził, że ta uchwała nie powinna być zwieńczeniem, a dopiero początkiem upamiętniania rodu Mireckich, format osoby mjr Mireckiej-Loryś ocenił na nie mniejszy jak Łukasza Cieplińskiego.

Radnym rozdaliśmy upominek w postaci książki (wydana przez IPN) autorstwa Marii Mireckiej-Loryś pt. „Przede wszystkim Polska: zapiski amerykańskie z lat 1952-2010″ jeszcze bardziej podkreślając zasługi Pani Marii jak i całego rodu Mireckich.

Idąc za ciosem, zgodnie z postulatem przedstawionym na banerze, będziemy domagać się postawienia pomnika w Rzeszowie. W związku z tym 1 września odbyła się konferencja prasowa, podczas której zapowiedziano powstanie Społecznego Komitetu Budowy Pomnika Rodziny Mireckich. To pierwszy, ale niebagatelny krok w dążeniu do godnego upamiętnienia całej rodziny Mireckich, którzy w tak ogromny sposób zasłużyli się ojczyźnie!

My, jako kontynuatorzy testamentu Pani Marii, zapewniamy o kolejnych czynach w związku z #PomnikDlaMireckich, o których będziemy informować na bieżąco!

fot: Patriotyczne Podkarpacie