Z radością informujemy, że projekt „Budowa społeczności Fundacji Wczoraj i Jutro w oparciu o projekt „Zwiedzamy Podkarpacie” został dofinansowany przez Narodowy Instytut Wolności w ramach programu Nowe FIO 2023 kwotą 167 000 zł.

Projekt „Zwiedzamy Podkarpacie” ma na celu aktywizację społeczną oraz kreowanie społeczeństwa obywatelskiego w oparciu o turystykę lokalną, a co za tym idzie, podniesienie atrakcyjności turystycznej w naszym województwie, zarówno wśród jego mieszkańców jak i osób z zewnątrz, na co wpłynął m.in wiedza na temat kultury, historii a także wszelkiego rodzaju atrakcji turystycznych Województwa. Realizacja zadania pośrednio przyczyni się do budowy patriotyzmu oraz tożsamości lokalnej.

Zadanie opierać się będzie o dwie główne osie:

Pierwszą będzie aktywizacja społeczeństwa obywatelskiego na Podkarpaciu za pomocą działań opierających się o turystykę. Wnioskodawca zaplanował cały cykl działań, dzięki którym pobudzi zainteresowanie tematem turystyki regionalnej wśród lokalnej społeczności. Wśród nich najważniejszymi będą:

• Cykl: „Zwiedzamy Podkarpacie w….”, który będzie cyklem spotkań w różnych miejscowościach, gdzie lokalni mieszkańcy będą oprowadzać nas po ciekawych, w swojej opinii miejscach. wspólne wycieczki,
  • konkursy dla aktywistów,
  • realizowanie własnych materiałów zarówno zdjęciowych i filmowych, promujących określone miejsca oraz atrakcje turystyczne, wykorzystywane następnie przez Wnioskodawcę w działaniach popularyzacyjnych.
  • obóz wakacyjny dla najaktywniejszych wolontariuszy projektu
  • Piknik
  • Rozwój i aktywizacja lokalnej społeczności za pomocą grupy facebookowej „Zwiedzamy Podkarpacie”, która ma być platformą dyskusji i wymiany myśli między mieszkańcami podkarpacia, biernymi i czynnymi aktywistami projektu oraz turystami odwiedzającymi nasz region. (grupa już istnieje obecnie i liczy blisko tysiąc osób).
  • Przygotowanie specjalnego hasztagu, sprężającego popularyzacji projektu, a także ułatwiającego budowanie społeczności.