Jednym z celów Fundacji “Wczoraj i Jutro” jest “ekologia i ochrona zwierząt oraz ochrona dziedzictwa przyrodniczego.” Dlatego chcemy uświadamiać o konieczności dbania o tereny zielone w naszym pobliżu.

Zaraz po świętach wielkanocnych zabraliśmy się za wiosenne porządki w lesie “Dębnik” w Łańcucie. Mały, 8-hektarowy las jest miejscem przy którym lubią spacerować mieszkańcy miasta. W środku lasu znajduje się kopiec (istnieje legenda, że zakopani są w nim tatarzy, którzy zostali w tym miejscu pokonani (wtedy były to przedpola Łańcuta). Jest też wiele starych dębów sadzonych według tradycji przez młode małżeństwa z Łańcuta.

Po zimie las odkrył sporo śmieci, które szczególnie widoczne były na jego obrzeżach.

W środku lasu ktoś urządził sobie lokum…

Łącznie zebraliśmy 8 dużych (120 litrowych) worów na śmieci, znaleźliśmy także oponę 😉 Zlikwidowaliśmy też “miejsce schadzek”… Zachęcamy do spacerów rodziny z dziećmi. Las można odwiedzać bez obaw, że nadziejecie się na jakieś szkło z butelek 🙂

Dziękujemy za szybką reakcję Łańcuckiemu Zakładowi Komunalnemu, który odebrał od nas śmieci.

Pamiętajcie o dbaniu o środowisko naturalne. Ma ono służyć nie tylko nam, ale i przyszłym pokoleniom!