24 Lipca 1946 roku UPA zamordowało 14 Żołnierzy Wojska Polskiego w Jaworniku Ruskim.

24 lipca 1946 roku w okolicy Jawornika Ruskiego doszło do potyczki żołnierzy ze szkoły podchorążych w Przemyślu (28 Pułku Piechoty) z oddziałem Ukraińskiej Powstańczej Armii. 14 żołnierzy znajdowało się na liście strat jako zaginionych. Jak się okazało po wielu latach dostali się do niewoli i po torturach zamordowani.

W drugiej połowie lipca 2016 roku w Jaworniku Ruskim przeprowadzono prace ekshumacyjne. W ich trakcie odsłonięto 14 szkieletów, a prawdopodobnie także miejsce egzekucji.

W 2019 roku IPN poinformował, że szczątki odnalezione należą do 14 żołnierzy, których końcem lipca 1946 r. uznano za zaginionych. Badania twierdzą, że żołnierze przed śmiercią byli torturowani. W dole, gdzie zakopano ciała, odnaleziono także dwa szkaplerze z wizerunkiem Maryi oraz naboje i łuski.

Jawornik Ruski w czasie wojny okupowany był przez sowietów. Na terenie tym wojowały bandy UPA. W niedalekich miejscowościach tj. Pawłokoma, Borownica, Bircza czy Tarnawka, dochodziło do szeregu mordów na Polakach ze strony band ukraińskich szowinistów.

W niedzielę 25 lipca 2021 r. odsłonięto tablicę, która była ukoronowaniem kilkuletnich starań mieszkańców Jawornika Ruskiego oraz pasjonatów historii z Andrzejem Wrotniakiem na czele. To dzięki nim udało się dotrzeć do miejsca zbrodni i odnaleźć szczątki pomordowanych żołnierzy, a w konsekwencji doprowadzić do uporządkowania terenu, umieszczenia tabliczek informacyjnych, postawienia krzyża i pamiątkowej tablicy.

Tablicy upamiętniająca 75. rocznicę mordu dokonanego w dniu 24 lipca 1946 r. przez nacjonalistów ukraińskich z UPA na 14 Żołnierzach Wojska Polskiego z 28 Pułku Piechoty 9 Dywizji Piechoty.

W wyniku badań genetycznych potwierdzono tożsamość kilku ofiar: Feliks Gołębiowski (ur. 1924), por. Tadeusz Wienc (ur. 1923), kpr Mieczysław Szymczak (ur. 1922), Walenty Żurek (ur. 1924).

Pomordowani doczekali się pogrzebu. Już 29.07.2022r. o godz 11:00 w Jaworniku Ruskim odbędzie się uroczysta Msza Święta żałobna w kościele Pw. Św. Apostołów Piotra i Pawła. Po mszy nastąpi pochówek na cmentarzu komunalnym w Jaworniku Ruskim.

zdjęcia: Starostwo Powiatowe w Przemyślu